De kracht van Loopgroep Leusden zit in een kwalitatief hoogwaardige training geschikt voor verschillende niveaus. We starten iedere woensdag- en donderdagavond om 19.30u vanuit de sportkantine van korfbalvereniging de Antilopen in Leusden en lopen dan naar verschillende locaties in Leusden e.o. voor een afwisselend programma. De indeling van de training is iedere keer hoofdlijnen hetzelfde, zowel op woensdag als donderdag.

Trainingen duren ongeveer 1,5 uur waarvan er circa 70 minuten daadwerkelijk wordt gelopen. Daarnaast is er aandacht voor looptechniek en doen we verschillende krachtoefeningen. De totale afstand komt ongeveer uit op 11 tot 15 km op woensdag en 8 tot 12 km op donderdag.

De training begint met circa 15 min warmlopen. Dit gebeurt in een tempo dat iedereen pratend kan bijhouden. Gaat het voor één iemand in de groep te hard, dan wordt het tempo bijgesteld.

Daarna volgt een blok van circa 20 min met oefeningen. Dit zijn oefeningen gericht op kracht, motoriek, balans en looptechniek. De structurele aandacht voor loopscholing is een belangrijk onderdeel van de trainingen van Loopgroep Leusden en worden dan ook met zorg uitgevoerd. Dit blok wordt afgesloten met 3 tot 5 korte acceleratieloopjes van circa 50 meter, om even de hartslag omhoog te krijgen.

Dan volgt de kern van de training. Deze duurt circa 40 minuten waarin we in verschillende intervallen, blokken, heuvels, fartleks, of andere creatieve vormen tussen de 20 tot 30 minuten intensiever lopen. Deze tempo’s loopt iedereen op zijn eigen tempo. We proberen de trainingen zo in te richten dat iedereen ook de vrijheid voelt om zijn/haar eigen tempo te lopen en mensen zich niet opgejaagd of afgeremd voelen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en iedere snelheid wordt gerespecteerd. Tussen de intervallen en na afloop van het kern komen we als groep weer bij elkaar. 

Na de kern lopen we circa 15 minuten gezamenlijk uit. Dit gebeurt wederom in een tempo dat iedereen pratend kan bijhouden. Bij aankomst doen we verschillende rek- en strekoefeningen. Tot slot drinken we gezamenlijk een kop thee in de kantine van de Antilopen.